Tätning skorsten

Har du problem med en otät skorsten?

En rökkanal som inte är ordentligt tät ger en sämre funktion i kanalen och dessutom kan det leda till enorma risker. Med dåligt tätade skorstenar ökar bland annat hälsorisken – rökgaser kan sippra ut genom otätheterna och sprida sig in i bostaden eller vindsutrymmen, vilket kan vara väldigt skadligt. Dessutom ökar brandrisken. Vid en soteld så sprider sig elden snabbt genom springor och otätheter vilket gör att branden blir svårare att släcka, snabbare växer och snabbare når boytor.

En dåligt tätad skorsten kan med andra ord inte hantera en soteld lika bra som en välfungerande skorsten kan. Tätning av skorsten bör därför vara prioriterat för den som använder en kamin eller öppen spis.

Genom oss kan du få offerter på vad det kostar att täta skorsten och metoden anpassas efter den typ av eldstad du har för att ge bästa tänkbara skorstenstätning.

Vad innebär en tät skorsten?

En tät skorsten är mycket viktigt för att du på ett effektivt och säkert sätt ska kunna leda ut rök ur huset när du eldar. Om du ska installera en kamin i huset så är en tät skorsten en förutsättning för att du ska kunna påbörja ditt arbete. Sotaren underkänner eller godkänner din skorsten efter att ha kontrollerat att skorstenen och rökkanalerna är täta.

Hur tätar man rökkanalerna? 

Det här är ett jobb som är möjligt att göra själv, men som inte rekommenderas om du inte har rätt kunskaper. Investera istället i din egen säkerhet och se till att låta en professionell sotare göra jobbet.

Beroende på vad problemet är så använder sig sotaren av olika metoder för att täta kanalerna, exempelvis genom så kallad glidgjutning, som innebär att en tätningsmassa fäst längs hela skorstenens insida genom en gummikon som dras upp med ett rep. 

Skicka in din offert redan idag

Om du har problem med din skorsten eller behöver se till att få den godkänd för att installera en kamin i huset, så kan du använda vår kostnadsfria offertförfrågningstjänst här på sidan, för att hitta professionella och prisvärda sotare som kan täta skorstenen.

Ta några minuter åt att fylla i formuläret så återkommer snart upp till fem olika firmor med sina offerter till dig.

Våra senaste förfrågningar

 • Ola bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Provtryckning av skorsten på Bergmansvägen 11 Klövsjö, hus byggt 1905. Eventuell installation av kasett i murstock.
 • Magne bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Sotning av skorsten, 2 st
 • peter bad om offert för Hem & Trädgård
  Sotning samt ovk
 • Hans bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Renovera rök kanaler och mura om 8 varv på skorsten på huset i Rödvattnet
 • Ludvig bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Skorstenen på vårt kedjehus i Fanna på Verkstadsvägen 11 är sliten i fogarna och det har också lossnat bitar av tegelstenar. Den behöver renoveras.
 • Fredrik bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Sota min skorsten? :)
 • Sofia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Skorstenskanal är otät emot angränsande kanaler. Rek insatsrör. Kamin med tegelrökkanal. Tvärsnitt: 14x14
 • Beng-Olov bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Sotning av vedspis, öppenspis (gemensam murstock) inför försäljning av fastighet

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.