Sota skorsten

Behöver du hjälp av en sotare?

Om du eldar och har en skorsten måste du emellanåt låta en sotare sota din skorsten. Om du inte sotar och har sot kvar i din skorsten kan det börja brinna i skorstenen, vilket kan vara farligt. Så kallad soteld uppstår oftare än du kanske tror och när olyckan är framme går det undan. Efter ett par minuter är temperaturen upp på över 1000 grader när sot och annan brännbar beläggning brinner.

Enligt lagen om skydd mot olyckor är det okej att som fastighetsägare själv utföra sotning så länge det görs på ett säkert sätt ur brandskyddssynpunkt. Det är kanske inte en kunskap som så många sitter inne på och dessutom saknas ofta rätt utrustning för att sota skorstenar.

Genom oss kan du få offerter från professionella skorstenssotare som kan sota och/eller besiktiga din skorsten.

Hur ofta bör jag sota skorstenen?

Skorstenen hjälper bland annat till med att föra ut farliga gaser och fukt ur ditt hus, genom kanaler som är kopplade till kök, badrum, med mera. När du eldar bildas sot och obrända rester som kan börja brinna igen. Att bränder uppstår till följd av detta är tyvärr inte helt ovanligt och det är därför mycket viktigt att regelbundet sota skorstenen. 

Använder du kamin, kakelugn eller liknande regelbundet så bör du sota din skorsten åtminstone en gång per år och om du eldar mer sällan räcker det att sota skorstenen vartannat eller vart tredje år.

Om det var längesedan du lät sota skorstenen så är det definitivt läge att boka en tid med en sotare idag. Då kan du också passa på att se över så att allt med din skorsten fungerar som det ska samt rådfråga om hur ofta du behöver se till att få skorstenen sotad framöver, baserat på ditt användningsmönster.

Vi hjälper dig att hitta prisvärda sotare

Om det var ett tag sedan du sotade skorstenen är det hög tid att ta tag i det. I vårt kontaktformulär kan du välja när du önskar få det gjort. När du skickar in din förfrågan blir du snart kontaktad med offerter från flera skorstensentreprenörer som kan hjälpa dig med att sota din skorsten.

Skjut det inte på framtiden om det var längesedan du sotade skorstenen, utan skicka in din kostnadsfria offertförfrågan redan idag!

Våra senaste förfrågningar

 • jorgw bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Vi behöver sota skorstenen
 • Erik bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Sotare för rensning av skorsten.
 • Dag bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Har en vedspis i en stuga som ligger i Västra Höle, Rengsjö. Spjället som sitter i murstocken har gått sönder. Spjället går inte att öppna utan handtaget till spjället snurrar bara runt. Man måste knacka hål på murstocken vid spjället för att komma åt att...
 • Magnus bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Vi behöver omgående hjälp med att återansluta skostensanslutningen mellan pelletspanna och skorsten. Det rör sig alltså om ett reparationsärende där befintlig anslutning mellan panna och skorsten måste anslutas/muras fast efter att den lossnat.
 • Henrik bad om offert för Bygg & hantverkare
  Montering av skorstenshuv och fågelskydd på murad skorsten. Enplanshus med ryggåstak.
 • Sophia Bjelkenholt bad om offert för Hem & Trädgård
  Mura skorsten.
 • Josefin bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Har en bagarstuga med bakugn som behöver restauretas, eventuellt ny skorsten behöver muras upp. Vad kostar det att mura upp ny skorsten?
 • Conny bad om offert för Hem & Trädgård
  Besiktning av 2 skorstenar.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.