Sota skorsten

Behöver du hjälp av en sotare?

Om du eldar och har en skorsten måste du emellanåt låta en sotare sota din skorsten. Om du inte sotar och har sot kvar i din skorsten kan det börja brinna i skorstenen, vilket kan vara farligt. Så kallad soteld uppstår oftare än du kanske tror och när olyckan är framme går det undan. Efter ett par minuter är temperaturen upp på över 1000 grader när sot och annan brännbar beläggning brinner.

Enligt lagen om skydd mot olyckor är det okej att som fastighetsägare själv utföra sotning så länge det görs på ett säkert sätt ur brandskyddssynpunkt. Det är kanske inte en kunskap som så många sitter inne på och dessutom saknas ofta rätt utrustning för att sota skorstenar.

Genom oss kan du få offerter från professionella skorstenssotare som kan sota och/eller besiktiga din skorsten.

Hur ofta bör jag sota skorstenen?

Skorstenen hjälper bland annat till med att föra ut farliga gaser och fukt ur ditt hus, genom kanaler som är kopplade till kök, badrum, med mera. När du eldar bildas sot och obrända rester som kan börja brinna igen. Att bränder uppstår till följd av detta är tyvärr inte helt ovanligt och det är därför mycket viktigt att regelbundet sota skorstenen. 

Använder du kamin, kakelugn eller liknande regelbundet så bör du sota din skorsten åtminstone en gång per år och om du eldar mer sällan räcker det att sota skorstenen vartannat eller vart tredje år.

Om det var längesedan du lät sota skorstenen så är det definitivt läge att boka en tid med en sotare idag. Då kan du också passa på att se över så att allt med din skorsten fungerar som det ska samt rådfråga om hur ofta du behöver se till att få skorstenen sotad framöver, baserat på ditt användningsmönster.

Vi hjälper dig att hitta prisvärda sotare

Om det var ett tag sedan du sotade skorstenen är det hög tid att ta tag i det. I vårt kontaktformulär kan du välja när du önskar få det gjort. När du skickar in din förfrågan blir du snart kontaktad med offerter från flera skorstensentreprenörer som kan hjälpa dig med att sota din skorsten.

Skjut det inte på framtiden om det var längesedan du sotade skorstenen, utan skicka in din kostnadsfria offertförfrågan redan idag!

Våra senaste förfrågningar

 • Agim bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Provtryckning av skortsten.
 • Claes bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  sotare
 • Hanna bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  rutin koll och sotning av skorsten pa fritids hus. Helst 10-12 april Bjornrike, Vemdalen
 • Christina bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Sotning av skorsten i sommarstuga med järnspis och braskamin.
 • Jakob bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Renovering av rökkanal i murstock. Glidgjutning, ev håltagning i murstock för ny kamin. Längd från kamin till skorsten ca 4-5 m.
 • Lena bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Sotning av skorsten i fritidshus
 • Niklas bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Ska eventuellt köpa hus med en kakelugn som inte går att elda i, en öppen spis som har eldningsförbud pga att det eventuellt finns bjälklag som ligger för nära murstocken och jag undrar vad det kan kosta att se vad som behöver göras för att...
 • alexandru bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Jag behöver en kamin och hjälp att välja en sådan och därifrån hjälp med att instalera den, skosten och tak säkerhet.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.